Οι τάσεις της μόδας Φθινόπωρο/Χειμάνας 2019-2020 είναι εδώ, και ελπίζουμε να είστε και εσείς έτοιμη. Σε περίπτωση που δεν έχετε προσέξει, οι τέσσερις μεγάλες Εβδομάδες Μόδας τελείωσαν, και τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια, ποιές θα είναι οι τάσεις του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.

Για πολλούς από εμάς ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, και οι σχεδιαστές μόδας δεν εξαιρούνται από αυτούς που έχουν αυτή την αντίληψη. Υπάρχει μια αίσθηση ότι επίκειται κάποια μεγάλη καταστροφή το οποίο ενέπνευσε ή χρωμάτισε της συλλογές πολλών σχεδιαστών μόδας για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020.

 

Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε πολλά ενδύματα φτιαγμένα λες και η ΑΠΟΚΑΛΗΨΗ είχε ήδη συμβεί: είτε πολύ μινιμαλιστικά και ωφελιμιστικά σχέδια, είτε εμπνεύσεις από ταινίες σαν το MATRIX. Η κατάρα των 90’ ήταν παντού σε όλο το χώρο, και αύτο το style σίγουρα μας θυμίζει ότι μπορεί να ζούμε τις τελευταίες στιγμές της ιστορίας.

 

Σε ορισμένους σχεδιαστές είδαμε πιο ελπιδοφόρες συλλογές που όμως δεν απομακρύνονταν και πολύ από το πολιτικό νόημα που ήθελαν τα μεταφέρουν, με πολλούς μάλιστα να κάνουν αναφορές για το περιβάλλον, για τον πόλεμο και για το φύλλο. Η δεκαετία του 70’ ήταν πολύ αισιόδοξη περίοδος για τους ακτιβιστές, και πολύ σχεδιαστές εμπνεύστικαν από αυτή την περίδο, το οποίο έφερε πολλές στάμπες στα ρούχα για την περίοδο του Φθινοπώρο 2019.

 

   Επίσης είδαμε περισσότερους σχεδιαστές να χρησιμοποιούν  υλικά στα υφάσματά τους που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Σχεδόν όλοι, από νέους σχεδιαστές έως τους μεγάλους οίκους ρούχων, έπαιζαν , κατα κάποιον τρόπο, με το φύλλο του αρσενικού και του θηλυκού στις συλλογές τους για τον Χειμώνα 2020. Μερικοί το επιτύγχαναν με το να ράψουν ανδρικά ρούχα για γυναίκες, ενώ άλλοι έπαιζαν με το φύλλο απλά παρουσιάζοντας ρούχα που μπορούν να φορεθούν και από άνδρες και από γυναίκες. Αποτέλεσμα αυτού, κάποια από τα πιό σημαντικά fashion trends είναι κοστούμια, χαλαρά παντελόνια, φαρδιά στους ώμους jackets και φούτερ.

   Ωστόσο, υπήρχε και μια μικρή δόση φαντασία και δράματος στο χώρο της επίδειξης.Πιο  συγκεκριμένα, η αίσθηση φαντασίας εκφράστηκε με παρα πολλά βολάν και ογκώδη ενδύματα, ενώ το δράμα εκφράστηκε με αόριστη σεξουαλικότητα, με την μορφή διάφανων ρούχων, εσώρουχα που φαίνονταν και κορσέδων. Εάν θέλεις να θεωρείς ότι η μόδα είναι φαντασία τότε μάλλον η τάση της μόδας Φθινόπωρο 2019 Χειμώνας 2020 είναι αυτή που το αντανακλά. Άρα, χωρίς να χρονοτριβούμε άλλο, ας δούμε με λεπτομέρεια ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΑΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!

 

#1. Style 70’   

Παντελόνια καμπάνα, γιλέκα, χρυσαφοί μπλούζες, μακρυά μπουφάν και ζεστά γήινα χρώματα. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά σημεία που χαρακτηρίζουν την μόδα της εποχής εκείνης, που οι σχεδιαστές υοθέτησαν για να φέρουν πίσω την μόδα και αυτή να γίνει μια από τις πιο σημαντικές τάσεις πάνω στην πασαρέλα.

 

Η έμπνευση για την Φθινοπωρινή πασαρέλα του Michael Kors προήλθε από τις μέρες που διασκέδαζε στο γνωστό Studio 54, του οποίου το λογότυπο φύλαξε για την συλλογή του. Το styling ήταν όσο πιο 70’ γινόταν, αφού τα μοντέλα φορούσαν μακριά φορέματα, φορέματα με ζώνες, σε γήινους τόνους και δερμάτινα φορέματα, καθώς και φουλάρια, με τα μαλλιά να φαίνονται φουντωτά και χνουδωτά.

  O Naeem Khan ήταν άλλος ένας σχεδιαστής που εμπνεύστηκε από την εποχή που σχεδίαζε την εποχή του 70’. Τότε, Khan μαθήτευε στον Roy Halston, τον γνωστό σχεδιαστεί που έβαλε τα παντελόνια στην γυναικεία γκαρνταρόμπα και έραψε μακριά φορέματα και καφτάνια. Η Φθινοπωρινή συλλογή ήταν γεμάτη από την λάμψη της disco, παντελόνια και μακριά φορέματα.

#2. Style 90’

Η μόδα του 90’ επιμένει στον να παραμένει δημοφιλή, και ειλικρινά δεν μας πειράζει καθόλου. Υπάρχει κάτι στη μόδα των 90’ που τα κάνει επίκαιρα και εύκολα. Ένας είδος επιθετική casual ένδυσης που αγαπάμε κυρίως την ψυχρές περιόδους.

Τα ρούχα φορώνται με πρόχειρα, το make-up και τα μαλλιά είναι λίγο ανακατεμένα ή μισοτελειωμένα, και τα υφάσματα και οι σιλουέτες είναι τόσο άνετα όσο μπορεί να φτάσει. Τo Grunge style είναι διάχυτο παντού, όμως και κάποια άλλα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης ενέπνευσαν το Φθινόπωρο του 2019.

Σκισμένα παντελόνια, μπλούζες με μουσικά συγκροτήματα, ρούχο πάνω στο ρούχο από υφάσματα τζιν και καρό, και εκφοβιστηκές μπότες Doc Martens όπου όλα τα στοιχεία ανεμεμειγμένα οδηγούν σε ένα τέλειο 2019 βγαλμένο από την δεκαετία του 90’ και στο Style R13. Για την Paco Rabanne, η έμπνευση των 90’, είναι σίγουρα συνδυαζομένο με στοιχειά των 70’, μέσα από άφθονα νεγκλιζέ φορέματα, συχνά συνδυαςμένο με κοντομάνικες μπλούζες ή και μακρυμάνικες μπλούζες a la Kate Moss, ή λεοπάρ πανωφίόρια, επίσης a la Kate Moss.

Υπάρχει επίσης η αίσθηση των 90’ με τον τρόπο που ανδρικές μπλούζες φορόνται πάνω από κομπινεζόν στην συλλογή της Louis Vuitton. Τα νεγκλιζέ φορέματα πάνω από μπλούζες στην συλλογή της Versace επίσης βοήθησε στo να κυριαρχήσει το 90’ σε μια από της μεγαλύτερες εμπνεύσεις για αυτή την σεαζόν.

#3 Αειφόρος Πράξεις για ένα πλανήτη που φλέγεται.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός όσων αφορά την συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, έτσι ο περιβάλλον ήταν σίγουρα στο μυαλό αρκετών σχεδιαστών, που χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά και έκαναν σαφής δηλώσεις για το περιβάλλον και κατά την διάρκεια, όμως και μετά την επίδειξη μόδας. Η χρήση ανακυκλώμενων και ανανεώσιμων υλικών δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια τάση – θα έπρεπε να είναι μια βασική πρακτική στην μόδα αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί.

Ελπίζουμε ότι στα επόμενα χρόνια η πρακτική αυτή θα γίνει τόσο κοινή όσο να γράφουμε αναφορές για τις τάσεις της μόδας σε ηλεκτρονική μορφή, παρόλου που επίσης γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε καθόλου κοντά στο να αντιστρέψουμε την ζημιά που έχει προκαλέσει ο καπιταλισμός συνολικά.

Στην συλλογή του Alexander McQueen, η Sara Burton χρησιμοποιήσε μερικά διαφορετικά ξαναχρησιμοποιημένα υλικά: μιτάρια αργαλειού χρησιμοποιήθηκαν σαν επιμηκύνσεις για πούλιες για να διακοσμήση ένα πανέμορφο ασημένιο φόρεμα, και αποκόμματα υφάσματος από το πάτωμα του εργαστηρίου χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν το στρογγυλό τμήμα μιας φούστας από καρό σακάκι-φόρεμα.

Η Vivienne Westwood προβάλει την παρακμάζουσα κατάσταση του πλανήτη μπροστά και στο κέντρο της συλλογής της, με κεντρικό νόημα της παρουσίασής της ¨Αγόσε λιγότερο, επέλεξε σωστά, κάντο να κρατήσει.¨ Ακτιβιστές φορούσαν Vivienne Westwood περπατούσαν στην πασαρέλα με μικρόφωνα και έκαναν τις δικές τους δηλώσεις σχετικά με την πολιτική και την βιωσιμότητα.

Η Westwood κατηγορήθηκε ότι προώθησε αντικαταναλωτικό μήνυμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις πωλήσεις της επόμενης συλλογής της. Τούτου λεχθέντος, η σχεδιάστρια είναι γνωστό ότι εφαρμόζει ότι κυρήττει, με το να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά και ανανεώσιμα στην συλλογή της επίσης είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η πασίγνωστη GREENPEACE. Το μήνυμά της μπορεί να ήταν λίγο αποπροσανατολιστικό, όμως το ίδιο το μήνυμα είναι αναμφίβολα πολύ σωστό.

Ίσως το πιο ελκυστικό μήνυμα να ήταν αύτο της Collina Strada, όπου η σχεδιάστρια Hilary Taymour ήταν σαφής στην προσπάθειά της να έχει μια συλλογή πιο οικολογικά φιλική. Δούλεψε ώστε τα Collina Strada να είναι απόλυτα με ανανεώσιμα υλικά, έτσι η συλλογή του Φθινοπώρου 2019 ήταν κυρίως από υφάσματα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν και με ανακυκλωμένες χάντρες κατασκευασμένα από τους 4OCEAN, έναν οργανισμό που καθαρίζει τους ωκεανούς από πλαστικά και τα μετατρέπει σε βραχιόλια.

Επίσης αξιοσημείωτες η εταιρίες που έβαλαν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο κέντρο της παραγωγικής του διαδικασίας, καθώς βρίσκουν τρόπους και περιορίσουν την παραγωγή ανθράκων σε κάθε στάδιο της παραγωγής τους, όπως η Mara Hoffman ( που εξέδωσε ένα φανταστικό lookbook για την συλλογή της άντι να παρουσιάση στην Εβδομάδα Μόδας), η εταιρία Creatures of the Wind, η εταιρία Gabriela Hearst και η Stella McCartney που θεωρούνται μια από τις πρωτοπόρες στην σχεδιασμό ρούχων φιλικά προς το περιβάλλον.

Το πρώτο μέρος της ανασκόπησης μόδας μόλις τελείωσε. Η συνέχεια σε στο επόμενο άρθρο μας με περισσότερα χρώματα, ιδέες και βέβαια γυναικεία ρούχα. STAY TUNED!!